Kategorier
Uncategorized

Baby autostol regler

Det er godt at have styr på reglerne når man skal ud at køre i bil med sin baby. Der er mange regler at være opmærksom på, og derfor også mange spørgsmål der kan dukke op i forbindelse med de regler.

Når du skal køre i bil med en baby er der endnu anderledes regler og anbefalinger end når du køre i bil med et større barn på over 1 år. Herunder kan du blive meget klogere på reglerne og de mest udbredte anbefalinger.

Generelle regler for baby i bilen

Der er nogle helt generelle regler der gælder for autostole og børn/babyer i biler, de er simpelthen indskrevet i loven og det er chaufførens ansvar at de overholdes.

Det er chaufførens ansvar at alle børn under 15 år er rigtigt spændt fast i bilen. Børn der måler under 135 cm skal ifølge loven være fastspændt i godkendt udstyr.

Overholdes disse simple regler ikke, så kan de resulterer i klip i kørekortet og bøde til chaufføren der altså står med ansvaret.

Godkendte autostole

Med godkendt udstyr menes der godkendte autostole/-sæder. De godkendte modeller skal bære et af følgende mærker efter EU sikkerhedskrav:

  • ECE-44-03
  • ECE-44-04
  • ECE-R-129

Det er vigtig at du ikke bare giver dig til takke med en mærkning, men at du samtidig også overholder producentens størrelses- og monteringsspecifikationer.

Det er altså også ulovligt at placere et barn i en stol der ikke passer til barnets størrelse, og at den monteres ifølge producentens vejledning. Du kan i denne autostol test finde frem til autostoler til baby der har korrekt ECE-mærkning.

Hvor lang tid må en baby sidde i en autostol?

Der er ikke en specifik tidsgrænse, der er fastlagt. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at babyer og små børn generelt ikke bør tilbringe for meget tid i autostolen uden afbrydelse, da det kan være ubehageligt for dem.

En god tommelfingerregel er at babyer ikke skal tilbringes mere end 30-45 min. i streg i en autostol. De har brug for at kunne bevæge kroppen og strække ud, og ikke være for meget i en fastlåst stilling.

Hvis du planlægger en længere køretur, er det bedst at planlægge pauser, hvor du tager barnet ud af autostolen og giver dem mulighed for at bevæge sig, strække ud og være i en mere behagelig position. Hyppige pauser kan hjælpe med at mindske ubehag og give babyen mulighed for at hvile og stimulere deres sanser. Her kan det være en god idé med et bagsædespejl, så du kan se din baby i dit eget bakspejl og vurdere om der er brug for en pause.

Husk altid at følge producentens instruktioner og anbefalinger for korrekt brug af autostolen, herunder hvor længe babyen bør være i autostolen ad gangen, da det kan variere mellem forskellige modeller.

Er det lovpligtigt at have baby i autostol?

Ja, det er lovpligtigt og det gælder indtil barnet er højere end 135 cm. Du kan som chauffør både få bøder og klip i kørekortet hvis du ikke overholder dette.

Du kan altid holde øje med hvordan din baby har det i bilen, ved at have et bilspejl til baby hængende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *